zelfgenezendvermogen

Contact gegevens:

Sweelinckplein 9
2517GK Den Haag
Tel: 06 41515914
Email:lindacranio@hotmail.com

RouteBeschrijving

BIG geregistreerd onder nummer:
59043310404

Aangesloten bij KNGF
onder nummer 302777

AGB code 04-63492

KvKnr. 27367300

Copyright lindacranio.nl 07-2018Wat is Oncologie Fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie richt zich op behandeling van mensen met kanker en dan op de gevolgen van de ziekte zelf en van de medische behandelingen daarvoor. Het werkgebied van de fysiotherapie is het bewegen en alles wat daarmee samenhangt. Dat geldt ook voor de oncologie fysiotherapie. Die behandelt dus de gevolgen op het bewegend functioneren van kanker en medische behandelingen tegen kanker.

Men kan dan denken aan lichamelijke problemen zoals de gevolgen van operaties, schade aan het bewegingsapparaat en hart en longen door bestraling en chemotherapie en lymfoedeem.
Maar er zijn ook algemene klachten, zoals pijn, moeheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid. Deze algemene klachten hebben vaak een lichamelijke en geestelijke component, die elkaar beïnvloeden. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op algemene en lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidproces.

Adviseren en begeleiden.

De oncologie fysiotherapeut richt zich ook op het adviseren en begeleiden van oncologische cliënten. Hij geeft advies aan en hij begeleidt risicovolle cliëntengroepen met aan de oncologische aandoening gerelateerde klachten en hun partners (familie). Deze taak is afhankelijk van de hulpvraag en de ziektefase waarin de cliënt zich bevindt.

De oncologie fysiotherapeut begeleidt de cliënt bij en adviseert hem over zelfzorg. Hij bespreekt het effect van belasting en het gewenste niveau van belastbaarheid. Hij geeft aan wat het belang is van beweging en spierarbeid, geeft houdingsadvies en leert de cliënt omgaan met de (tijdelijke) fysieke beperkingen als gevolg van de oncologische aandoening en de behandelingen daarvan. Kanker en de behandeling van kanker kan een blijvende verandering van de belasting en belastbaarheid van het lichaam tot gevolg hebben. Met de specifieke kennis hiervan zal de oncologie fysiotherapeut de verantwoorde adviezen geven.