zelfgenezendvermogen

Contact gegevens:

Sweelinckplein 9
2517GK Den Haag
RouteBeschrijving

Linda Pappot-Jannink
Tel: 06 41515914
lindacranio@hotmail.com

BIG geregistreerd: 59043310404
Aangesloten bij KNGF: 302777
AGB code 04-63492

Kimberly Kuwas
Tel: 06 15883084
kimberlykuwas@hotmail.com

Aangesloten CKR/KP: 39912716088
AGB code 90-058635

KvKnr. 27367300

Copyright lindacranio.nl 07-2018Wat is Oedeemtherapie

Door een stoornis in het lymfestelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Voor een maximaal effect past de therapeut vaak meerdere methodes toe die samenvallen onder de noemer oedeemtherapie. Deze behandelmethodes zijn: manuele lymfedrainage, zwachtelen, lymfetaping, ademhaling- en bewegingsoefeningen. Ook is het geven van de juiste voorlichting en advies een methode om het oedeem te verminderen. Voor meer informatie over de verschillende methodes kan het kopje ‘De behandeling’ worden geraadpleegd.

Wat is oedeem en hoe ontstaat het?

Oedeem is een zichtbare zwelling van lichaamsweefsel als gevolg van een abnormale ophoping van vocht  in het weefsel  als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit kan ontstaan als gevolg van ontstekingen, bestraling, hart- en vaatziekten, nierziekten, allergieën, vergiftigingen en veranderingen in de samenstelling van het bloed (zoals een eiwit tekort).
Voor de behandeling van oedeem is het  belangrijk om te weten of er sprake is van onvoldoende vochtafvoer via de aderen (veneus oedeem) of van een belemmering van de werking van de lymfvaten (lymfoedeem).

Wat is lymfoedeem

Door een stoornis in het lymfestelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt pijnlijke zwellingen en stijfheid. Bij primair lymfoedeem zijn de afwijkingen aan het lymfestelsel aangeboren. Het oedeem kan dan ontstaan na een trauma (verstapping, overbelasting etc.) of een operatie. Secundair lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf, denk aan een (wondroos)infectie, ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Secundair lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestralingen of een operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt.

Wat is veneus oedeem

Veneus oedeem, ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen en invaliden lopen een groter risico. Defecte kleppen in de aderen van de benen verhinderen een goede terugstroom van het bloed richting het hart. Lymfevocht wordt hierdoor onvoldoende afgevoerd. De benen worden zwaar, rusteloos en zwellen op. Hierdoor ontstaan vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen. Dit kan pijnklachten met zich mee brengen.

Wat is lipoedeem

Lipoedeem is een chronische, niet te genezen, veelal pijnlijke ziekte met een overmatige toename van vetweefsel op de benen, de heupen, de billen en/of de armen. Door een stoornis in het lymfestelsel wordt weefselvocht onvoldoende afgevoerd en ontstaan er pijnlijke zwellingen lymfoedeem.